Следвайте Гласове в ТелеграмОтприщването на потоците с украинско зърно след създаването

...
Следвайте Гласове в ТелеграмОтприщването на потоците с украинско зърно след създаването
Коментари Харесай

Разследване в Полша: Ядем хляб от над 100 тона украинска пшеница, предназначена за производство на лепила и шперплат

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Отприщването на потоците с украинско зърно след основаването на коридорите на взаимност провокира съществени разстройства на пазара в Европейския съюз. Полша е една от страните, в които голямо количество пшеница от Украйна беше импортирано. 

Не единствено българските,  но и полските, че и фермерите от другите близки до Украйна страни нееднократко изрекоха подозрения, че качеството на зърното от нападнатата от Русия страна е противоречиво. 

Според материалите по нашумялото в Полша следствие “Зърнено дело ”, поляците са изяли във тип на самун 100 тона от така наречен “техническа пшеница ” от Украйна.  Районната прокуратура в град Жешув, която управлява досъдебното произвеждане по случая е повдигнала обвинявания на трима души, осведомиха полски медии. 

Според прокуратурата те са измамили компании, на които са продавали зърно, импорт от Украйна, като са фалшифицирали и митнически заявления. Брашното от това зърно пък е било продадено на фурни, хлебозаводи и преработвателни предприятия от хранително-вкусовата индустрия, се споделя в информацията.

От изказванията на прокурарите излиза наяве, че става въпрос за така наречен “техническо зърно ”. То е продадено като пшеница, годна за консумация от хора. Било е купено от мелници, а брашното по-късно е попаднало в производството на самун и тестени произведения.

Прокуратурата в Жешув е обединила общо 92 досъдебни производства от цялата страна, осъществени са 283 претърсвания, като е конфискувана и документи от разследваните субекти, заяви прокурор Хана Бернат-Ложанска, представител на районната прокуратура, представена от „ Газета виборча “, като обвиняване е повдигнато на трима души.  

Първият обвинен е упрекнат в машинация в ущърб на полска компания за търговия със зърно, тъй като й е продал над 111 тона пшеница, като е укрил обстоятелството, че това е импортирано от Украйна “техническо зърно ”.  Щетите се правят оценка на съвсем 150 000 полски злоти, равностойността на към 70 хиляди лв., допълват от offnews. 

Второто лице е обвинено във подправяне на документи по отношение на местоназначението на пшеница, купена в Украйна, която по-късно е била предоставени на митническата организация в процедурата по митническо оформяне на артикули, импортирани от Украйна. 

Вторият обвинен ще дава отговор и за осъществяване на данъчно закононарушение, като е въвел в подвеждане контролния орган, че заявените артикули са механически артикули, за които е наложено нетарифно облагане, а стоките действително са предопределени за търговия на пазара на хранителни артикули. Стойността на стоките, по фактури е над 91 000 злоти, което прави жестоко към 40 хиляди лв..

Какво е техническата пшеница? 

Това е вариация на пшеницата, отглеждана поради нейните индустриални свойства. Техническото зърно се характеризира с ниски хранителни качества, само че в това време има характерности, които я вършат подобаваща за производството на разнообразни промишлени артикули. В частност от нея се вършат лепила и нишестета за хартиената, текстилната и фармацевтичната промишленост; влага се в производството на бира; употребява се за производството на етанол; за производството на ПДЧ и шперплат в мебелната и строителната индустрия и, най-после, за производството на фуражи. Но не и за храна на хората.

От Агри.БГ се обърнахме към Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и аграрни производител с въпроса - какво е това “техническа пшеница ”? 

“Наши сътрудници - зърнопроизводители от Полша, ни споделиха, че вносителите на зърно от Украйна употребяват този термин “техническа пшеница ”, с цел да се заобиколят инспекциите и възбраната, която бе наложена да се внася пшеница в пет страни в Европейски Съюз. 

Аз такова знамение - техническа пшеница, не съм чувала. Няма го в нито един учебник по произвеждане на пшеница. Явно, с цел да няма пречки по вноса, търговците употребяват това название. 

Както се оказа в България никой не ревизира брашното, което влиза, по същия метод като обявиш в документите, че това не е пшеница, а техническа пшеница, никой не го ревизира. Колегите в Полша по тази причина бяха толкоз ядосани, тъй като това си е машинация ”, изясни Жекова. 

Тя се съмнява казусът да е единствено със 100 тона, защото в Полша влезе голямо количество пшеница от Украйна. 

“Но в България няма такова нещо - техническа пшеница. Не съм чула някой да купува техническа пшеница или някой да работи такава.  Ако приемем, че пшеницата, която няма никакви индикатори отива за подобен тип преправка, за промишлеността - да, само че подобен термин няма. Даже фуражната пшеница не е термин, а по-скоро е окачествяване на пшеница, която е с по-ниски индикатори. Пшеницата си е пшеница - тя или има хлебопекарни кабчества, или няма хлебопекарни качества ”, сподели Жекова. 

Според нея, основавайки мнението си на полските зърнопроизводители, потреблението на израза “техническо зърно/техническа пшеница ” е метод да се заобиколи възбраната за импорт на културата от Украйна към Полша - една от петте страни, в които сеизпълнява решението на Европейска комисия. 

Властите в Полша не престават следствието и евентуално скоро ще има повече изясненост по тематиката. 

Инфо: agri.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР